Tilburgse doelgroep

Participeren, eigen verantwoordelijkheid en perspectief creëren

De doelgroep van R-Newt Kids en R-Newt zijn kinderen en jongeren in de leeftijd van 10 maanden tot 27 jaar oud (en hun ouders), die opgroeien in kwetsbare situaties.

De jongeren groeien op in armoede, worden gepest of gediscrimineerd, hebben eenzijdig samengestelde sociale netwerken, kunnen niet meekomen op school of groeien op in gezinnen waarvan ouders overbelast of niet beschikbaar zijn (Sonneveld, Metz, Manders, 2019).

Deze kwetsbare situaties vergroten de kans dat kinderen en jongeren onvoldoende uitgerust zijn om te participeren, eigen verantwoordelijkheid te laten zien en perspectief te kunnen creëren.

De impact van R-Newt op jongeren

Onze impact: Door onze inzet ervaren jongeren toekomstperspectief, participeren ze in de samenleving en worden hierin gestimuleerd door hun omgeving Met onze inzet maken we impact bij jongeren (10-27 jaar) in kwetsbare situaties. R-Newt is in 2020 aan de slag gegaan om inzet en resultaten op de impact-manier te gaan omschrijven. We waren er al lang van overtuigd dat jongerenwerk werkt. Met impact kunnen we dat nog scherper aantonen. Onze impact: Door onze inzet ervaren jongeren toekomstperspectief, participeren ze in de samenleving en worden hierin gestimuleerd door hun omgeving. Door het leren over impact een expliciet onderdeel te maken van onze werkwijze, blijven we ons verbeteren en kunnen we onze impact vergroten. Onze impact bereiken we in verbinding. Het verbreden van kennis over jongeren(cultuur) helpt de samenleving om inclusiever te zijn voor alle jongeren en meer kansen te creëren voor hen. Het SCP ziet een groeiende kansenongelijkheid. Voor wie beschikt over de juiste relaties en het juiste sociale kapitaal ligt de wereld open; wie die niet heeft ziet zijn achterstand alleen maar groeien (bron: Hoge Verwachtingen. Kansen en Belemmeringen, SCP, 2019).

“Toen scholen moesten sluiten en wachtlijsten voor zorg groeiden, toonde het jongerenwerk een opmerkelijk aanpassingsvermogen: werden ze eerst nog op straat ingezet ter bewustmaking van de regels, schakelden ze vervolgens razendsnel door naar een intensief online aanbod, en hadden veelal een dempende invloed bij de avondklokrellen. Dat in veel gemeenten de verwachtingen van het jongerenwerk gestegen zijn, hoeft dus niet te verbazen. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen? Door in een maatschappij vol beperkingen de jongeren te benaderen vanuit mogelijkheden; door een betekenisvolle relatie met hen op te bouwen en te onderhouden, problemen en behoeften te signaleren, en jongeren perspectief te bieden; door -wanneer die onder druk kwam te staan- de vertrouwensband met de jongeren overeind te houden of actief te herstellen.” Stijn Sieckelinck, lector Youthspot Jongerenwerk

In ons eerst officiële impactjaar hebben we ons gericht op het leren van onze outputs. We hebben een stevige verandertheorie. Die hebben we onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken. Bij de verandertheorie stelden we een onderzoeksplan op. In 2021 richten we ons op het verder onderzoeken van onze effecten en daarmee bevestigen van wat de wetenschap al zegt over de impact van jongerenwerk.

Jongerenwerker Yasmir was in 2020 samen met collega Chiara onderdeel van een item over wapengebruik bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

De basis R-Newt Kids en R-Newt

Present en talentgericht werken

In het kort

Jongerenwerkers en kidswerkers zijn nabij en echt. Zij zijn laagdrempelig en staan in de leefwereld van kinderen, jongeren en ouders.

Uitgaan van het positieve in jongeren en oprecht aanwezig zijn. Connectie, loyaal, authentiek, verbinding. Zonder dat kunnen we niet de stappen zetten die wij met jongeren zo succesvol zetten met onze programmalijnen. 

Dit is dé werkwijze waarbij de mens centraal staat. Dat is volgens ons en onze doelgroep de enige manier die werkt. 

De straat op!
Presentie juist tijdens de corona-maatregelen

24 van onze R-Newt werkers en R-Newt Kids medewerkers zijn dagelijks de straat op gegaan naar hanglocaties om contact te onderhouden met jongeren.

  • R-Newt werkt volgens een presentierooster met ongeveer 30 jongerenwerkers en 11 R-Newt Kids medewerkers.
  • Collega’s werken gebiedoverstijgend en nemen meerdere gebieden mee tijdens hun rondes (eventueel ook per fiets).
  • Aantal jongeren gezien op straat tot juli is verviervoudigd in vergelijking met voor de coronaperiode.

In deze video nemen jongerenwerkers je mee met het straatwerk tijdens de lock down.

Naast het straatwerk bereikten we tijdens de corona-periode tot aan de zomervakantie al een hoop moois. We communiceerden krachtig over onze kerndiensten, startte met quarantaine-blogs, gingen met jongeren en wethouders in gesprek over de gevolgen van de corona-maartregelen en nog héél véél meer....

Meivakantie en Ramadan

Speciaal voor de meivakantie en de Ramadan passen we het straatwerkrooster aan. Jongerenwerkers draaien nu straatwerkdiensten aangepast aan het leefritme van de jongeren.

Er zijn middagdiensten en er zijn avond/nachtdiensten, waarbij tot max. 01.00 uur ’s nachts wordt gewerkt. Ook het Ramadan Online programma is van start gegaan. R-Newt zendt in deze periode Ramadan tv uit, samen gemaakt met jongeren. Hiervoor hebben we onder andere een rondleiding in de nieuwe El-Feth moskee opgenomen.

Er is een online nachtelijk FIFA toernooi. Ook is er wekelijks op dinsdag een online rubriek met Tips&Weetjes rondom de Ramadan en op donderdagen een receptenprogramma.  Voor het Onderwijs (opvang en ondersteuning) zijn voor alle VO en MBO scholen vanuit R-Newt contactpersonen voor in de meivakantie (en daarna als nodig!) aangegeven.

R-Newt Kids verzorgde, met behulp van de Rabobank, Doe-boeken (afgestemd op leeftijd) met allerlei leuke opdrachten die kinderen van 0 t/m 12 jaar (samen met ouders) kunnen doen in de vakantie. Deze werden uitgedeeld door de R-Newt Kids-medewerkers waardoor weer een extra contactmoment met de gezinnen werd gerealiseerd. Verder ging het straatwerk, de raambezoeken, de (video)bel/whatsapp contacten met ouders en kinderen en het online aanbod gewoon door.

R-Newt en R-Newt Kids online

Door de social distancing is de online communicatie in een opwaartse stroomversnelling gekomen. We appen, twitchen, streamen, gamen, vloggen, discorden en facetimen. Vooral jongeren zitten 24/7 online. Voor het jongerenwerk een goede kans om online met jongeren in contact te komen.

Ook bij R-Newt Kids gaan we mee in deze ontwikkeling. R-Newt Kids is sinds begin maart begonnen met algemene R-Newt Kids kanalen (Facebook, Instagram en Youtube). Met de kanalen neemt het online kinderwerk een flinke ontwikkeling. Zo worden er tips over het thuisonderwijs en gezondheid gegeven, maar er worden vooral ook leuke tips over ‘het leuk houden thuis’ met allerlei speltips, voorleesverhaaltjes voor de allerkleinsten en verschillende challenges gedeeld. Vrijwel items op deze pagina zijn een uiting van R-Newt Online.

In deze video wordt het corona-virus uitgelegd aan kinderen van 0-6 jaar en hun ouders.

“Instagram is voor mij een snelle manier om jongeren te bereiken zonder dat ze mij opzoeken. Je komt constant op hun tijdlijn voorbij. Jongeren leren mij kennen zonder dat ze me in het echt gezien hebben. Ik kom nu jongeren op straat tegen (ik werk pas 4 maanden in de Reeshof) die mij kennen en mij volgen op Instagram. Als jongeren je online kennen, dan kennen ze je vaak voor hun gevoel ook in het echt. En zo leer ik hen ook weer kennen. Vervolgens krijg ik ook makkelijker een op een contact met jongeren die ik minder vaak zie, omdat ze bijvoorbeeld niet naar buiten mogen vanwege de lockdown.”
- Jongerenwerker Katie over online werken via Instagram

In deze video laat Marwa zien hoe je kunt meedoen aan Ramadan als je geen moslim(a) bent

Door corona zijn we onze activiteiten ook blended gaan uitvoeren (zowel online als fysiek (als dat kon volgens de maatregelen). Een greep uit de blended voorbeelden zijn wekelijkse meidenactiviteiten, wekelijkse activiteiten Jong in Tilburg, studiecafé, Rebound, Back on track, Young&Connected, Seven2Nine/Huiskamer Light, blended hulpvragen, Join Us 18- , Young Pride Tilburg en Checkpoint.

Bijzonder om meegemaakt te hebben online

Jongerenwerkers vertellen:

"Diepgaande gesprekken over hoe het met jeugd gaat, blijven elke keer weer bijzonder. Je kunt online heel veel betekenen en hele diepgaande gesprekken hebben. Voor sommige jeugd is het makkelijker om te typen dus kom je tot de kern van het gevoel door online te praten. Daarnaast zijn reacties op vlogs ook altijd leuk."

"Ik merk dat jongeren die je al goed kent hun verhaal makkelijk online delen. Ik benader heel vaak jongeren via de app hoe het met ze gaat. Jongeren vertellen dan heel veel. Ik heb met sommige jongeren lange gesprekken. Het is ook diepgaand, omdat ze meer durven te zeggen op deze manier. Voor mij is met name het persoonlijke contact essentieel!"

"Dat ik een jongeren al vanaf de basisschool wekelijks begeleidt en zie. Nu 5 jaar later heeft hij zijn diploma behaald, tegen ieders verwachting in. Hij is echt een jongeren "van de straat", maar kwam wel elke week zijn huiswerk maken bij mij. Toen hij hoorde dat ie geslaagd was, heeft hij mij een bericht gestuurd via Watssapp: "Dankjewel, allemaal dankzij jou hulp heb ik mijn diploma gehaald" Het is ook geen makkelijke jongere dus om na vijf jaar dit te horen was voor mij heel waardevol."

"Sinds de lockdown zijn we wekelijks met de groep jongeren van join us online. Door gesprekken met hun en het feit dat ze wekelijks online aanwezig zijn, geeft het belang aan van deze 2 uurtjes contact in de week. De verbinding met elkaar, het vertrouwen dat het iedere week is, creatief omgaan met het invullen van hun online leven, het organiseren voor en met elkaar, het groeien van sociale vaardigheden."

Aantal jongeren dat we via Whatsapp spreken: 2405 Aantal jongeren dat we via Facebook spreken: 401 Aantal jongeren dat we via Instagram spreken: 626 Contacten via Snapchat: 104

R-Newt Kids Programmalijn

R-Newt Kids Thuis

R-Newt Kids Thuis

R-Newt Kids Thuis bij 202 gezinnen!

Bij R-newt Kids Thuis zijn er in 104 nieuwe gezinnen gestart met een individueel traject binnen R-Newt Kids Thuis. Er zijn dit jaar veel vragen van jongeren om een coach (73), spel aan huis (65), Gezinsmaatje taal (45) en de kleinste groep met focus op de ouder (19). Naast een toename in vragen van jongeren zagen we ook een toename in het aantal vrijwilligers met de voorkeur om ingezet te worden als coach! Hierdoor hebben we veel matches kunnen maken, hoewel er helaas ook een wachtlijst is. Er is een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van stagiairs en vrijwilligers, van overschakelen op online (speel-)afspraken tot al het regelwerk rondom een huisbezoek heen. Ook is er ingezet op een online (spel)aanbod via Facebook en Youtube.

R-Newt Kids Programmalijn

0-6 jaar

Playdates

R-Newt Kids 0-6

Het team R-Newt Kids 0-6 heeft in de zomerperiode verschillende playdates georganiseerd in de speeltuinen en speelveldjes van de wijken; Hasselt (oud-Noord), ’t Zand (west), Kapelmeesterlaan (noord), Groenewoud (zuid), Fatima (zuid) en Gesworen Hoek (Reeshof). Tweemaal per week was er een moment waarop ouders met jonge kinderen (leeftijd 0 tot 6 jaar) elkaar konden ontmoeten en samen konden spelen. Er werd gezorgd voor een kleine gezonde versnapering en volop speelmateriaal en speelmogelijkheden voor de kinderen.

R-Newt Kids

Activiteiten in de wijk

Van spelactiviteiten op kleine schaal, buitenactiviteiten tot het verspreiden van het doe-boek (oplage 1.500) in samenwerking met Rabobank Tilburg.

R-Newt Kids Kracht van Preventie

Hotspotanalyse per wijk

In zes wijken is er een behoeftepeiling gehouden onder ouders van 0-6 jarigen over deelname aan kinder-/peuteropvang, behoefte aan aanbod rondom opvoeden en opgroeien. Voor de analyse is verder informatie opgehaald bij kinder-/jeugdopvang, scholen en partners in de wijk.

Thema's:

  • Taal en leren praten (meertaligheid)
  • Bewegen/motoriek
  • Gezondheid
  • Samen spelen/samen delen
  • Zindelijkheid
  • Dag/nachtritme (o.a. slapen)
  • Sociale vaardigheden (omgaan met anderen)
  • Zeuren en driftbuien
  • Voeding/zelf eten

Kracht van Preventie

Ouders geven er de voorkeur aan, om elkaar te ontmoeten. Door Kracht van Preventie in te te zetten zijn 229 gezinnen bereikt via Play & Meet en Play & Learn en in een kleinere variant Play Dates, is hier zo veel mogelijk op ingezet binnen de maatregelen.

R-Newt Kids R-Play 2020

Veilige leeromgeving

Bij R-Play hebben we in 2020 meer gefocust op het organiseren van veilige speelomgeving rondom de drukkere hotspots in de stad. Tegelijkertijd hebben we geïnvesteerd in presentie en uitdagend buitenspelen middels structurele inzet op diverse basisscholen in de stad.

Tijdens deze kleuteruurtjes op de diverse basisscholen dagen we de kinderen uit met (voor hen) onbekend spelmateriaal, leren veel kinderen succesvol fietsen zonder zijwieltjes en hebben docenten de tijd om individuele kinderen van een afstandje te observeren. Menig ouder bezocht ons afgelopen jaar zichtbaar verblijd op de openbare pleintjes. Verrast door hun kind dat plots op de fiets wegreed. “Dat heb ik op school bij de speelbus geleerd!

Aan de hand van een analyse hebben we bepaald op welke pleinen reguliere inzet van onze grote speelbus tot zijn recht komt en waar juist andere inzet beter op behoeften en mogelijkheden zouden aansluiten.

De activiteiten rondom de R-Playbus worden altijd begeleid door een sociaal werker van R-Newt Kids die bekend is met, en connecties heeft in de wijk. Hierdoor wisten ouders en hun kinderen ons afgelopen jaar gemakkelijk te vinden, ontstonden vaste bezoekers, vrijwilligers, een levendige koffietafel en ondersteunden buurtbewoners elkaar, met speelgoed en kleding.

R-Newt Kids Adviespunt

Vrijwilligers, stagiairs & partners

Voor snel en direct contact bij zorgen en voor ondersteuningsvragen is er voor met name partners een Adviespunt R-Newt Kids. Vragen kunnen hier meteen opgepakt en doorgezet worden. Verder is er vanuit het Adviespunt actief ingezet op het onderhouden van de contacten met de vrijwilligers. Zowel door het nabellen van ieder individueel alsook het verzorgen van nieuwsberichten/flitsen. Dit om zo vrijwilligers betrokken en vooral ook de informeren over alle mogelijkheden voor "hun" gezinnen.

Om het vakmanschap te ondersteunen zijn diverse trainingen en webinars onder de aandacht gebracht van de vrijwilligers. Voor nieuwe vrijwilligers is een blended training (deels e-learning en deels online bijeenkomsten) gemaakt, om zo de groep potentiële vrijwilligers goed voor te bereiden op hun taak.

Peuter-zomerschool

In samenwerking met de kinderopvang ’t Fonkelbeertje heeft R-Newt Kids een peuter-zomerschool georganiseerd. Vijf ochtenden konden 12 peuters van 2,5 tot 4 jaar meedoen met het programma met als doel om de achterstand, die vaak wordt opgelopen in de zomervakantie, enigszins tegen te gaan. Er was extra aandacht voor taalontwikkeling maar ook de andere ontwikkelingsgebieden kwamen uitgebreid aan bod. Vanuit het thema en boek ‘Boer Boris gaat naar zee’ werden diverse liedjes gezongen, knutselwerkjes gemaakt, met zand en water gespeeld, gepicknickt en met dieren geknuffeld op de boerderij-opvang van de Reeshoeve.

Een medewerker vertelt:

"Tijdens de peuter-zomerschool kregen we ondersteuning van 3 stagiaires/vrijwilligers. Een daarvan was een jongere die afgelopen jaar een coach heeft gehad van Coaches4Juniors (project van R-Newt Kids Thuis). Dankzij de hulp van de coach is dit meisje gegroeid in haar persoonlijke ontwikkeling. Ze weet nu dat ze graag met kinderen wil werken en vond dit een mooie kans om ervaring op te doen. Het ging haar goed af!’’

R-Newt Kids Programmalijn

7+ jaar

R-Newt 7+

R-Newt Kids is deze zomer bij diverse zomerscholen betrokken geweest.

In samenwerking met scholen zijn in de wijken Oud-Noord, West, Zuid en de Reeshof zomerscholen georganiseerd waar (kwetsbare) kinderen twee weken lang spelenderwijs extra activiteiten werden aangeboden gericht op taal en diverse ontwikkelingsgebieden met als doel om achterstanden in de zomervakantie te voorkomen.

De programma’s werden per zomerschool vormgegeven

zomeractiviteiten

"Ik ben niet op vakantie geweest en ik doe mee aan de activiteit omdat ik koken leuk vind. Later moet ik toch kunnen koken."

- meisje, 8 jaar

Krachten bundelen

Doorgaande lijn R-Newt Kids met R-Newt jongerenwerk

In 2019 werkten we aan een gedeelde visie op het kinder- en jongerenwerk van -10 maanden tot 27 jaar. Er is gekeken hoe we aanbod meer op elkaar aan kunnen sluiten met als doel zij aan zij te werken in de wijken van Tilburg. Voor de leeftijdsgroep 10-14 jaar bundelen R-Newt Kids en R-Newt jongerenwerk hun inzet om kinderen niet uit beeld te laten raken en hen te introduceren bij het jongerenwerk. Juist in deze leeftijd, een leeftijd waarin de identiteitsvorming en experimenteren steeds meer centraal komt te staan, is het belangrijk om present te zijn en te ondersteunen waar nodig in hun ontwikkeling tot volwassenheid. Ons aanbod is met name gericht op brede talentontwikkeling, bieden van perspectief en het stimuleren van burgerschap en participatie en op ouderschapsondersteuning. Dit met als doel kinderen, jongeren en ouders hun talenten te laten ontdekken en na te laten denken over hun toekomst en wat zij daarin belangrijk vinden.

R-Newt Programmalijn

Perspectief

In het kort

R-Newt creëert een klimaat dat jongeren motiveert om stappen te maken. R-Newt biedt jongeren de mogelijkheid om te mogen werken aan zichzelf en een positieve identiteit.

Wat zien we?

Vanuit onze alternatieve routes leveren wij een bijdrage aan het vergroten en verbeteren van het perspectief van jongeren. Op deze manier weten we jongeren ook te motiveren om zich vrijwillig in te zetten voor andere jongeren en de Tilburgse samenleving.

In het afgelopen Coronajaar hebben we veel aandacht besteed aan de vakanties. Zeker omdat het overgrote deel van de jeugd noodgedwongen thuis blijft en niet op vakantie kan. In de zomer, na een periode van vooral veel thuis blijven, weinig activiteiten en ook minimaal sociale contacten met vrienden en leeftijdsgenoten, vond R-Newt het van groot belang om binnen de mogelijkheden van de veiligheids-maatregelen, een mooi zomeraanbod te bieden aan de jeugd.

Chille zomer-campagne

Al ons aanbod hebben wij onder de campagne Chille Zomer geplaatst. Onder deze naam hebben wij aanbod in de wijken georganiseerd, stedelijk aanbod (zoals de Tilburgse vakantieweken), digitaal aanbod, maar ook specifiek aanbod voor jeugd in de PACTwijken (Zomerkansen) en voor leerlingen van het Voortgezet Onderwijs (Summer Academy).

Wat mogen we nou wel en niet?

SummerAcademy

De een vindt het super belangrijk dat er afstand gehouden wordt, de ander heeft dat niet. Een deelneemster aan SummerAcademy houdt zelf graag afstand; niet voor zichzelf maar voor haar gezinsleden. Haar zusje heeft de ziekte van Lyme en papa is aan het herstellen van een hartinfarct. Ze wil ook graag een fijne zomer, met ontspanning, maar thuis lukt dat nu even niet. Voor haar is dit de perfecte zomer!

We hebben heel veel leuke dingen gedaan, leerzame workshops, goede gesprekken gehad en natuurlijk gechillt. Hieronder een verslag van de cijfers, het programma met een aantal activiteiten uitgelicht en beeldmateriaal.

In deze Summer Academy-video nemen jongerenwerkers je mee in een rondleiding door Poppodium 013

Kerstvakantie in lockdown

Het jaar 2020 werd afgesloten met een strenge lockdown vanaf 15 december, waarmee de beperkingen alleen maar zwaarder werden. Toch bleek er veel aandacht en zorg voor de jeugd. Burgemeester Weterings zocht de jeugd actief op, onder andere door bij R-Newt met jongeren in gesprek te gaan over het effect en de gevolgen, de impact, op de jeugd. Specifiek ook voor de kerstvakantie zijn de grenzen van alle beperkingen opgezocht om, met financiële ondersteuning van de Gemeente Tilburg, toch leuke en waardevolle activiteiten voor jongeren te organiseren. Bijzonder in een tijd die in het teken staat van strenge maatregelen. Juist om de veiligheid en gezondheid te waarborgen vroeg dit veel van de verantwoordelijkheid, flexibiliteit en het innovatief vermogen van de jongerenwerkers. Grappig detail is dat nu pas PR gemaakt werd voor activiteiten nadat ze al plaatsgevonden hadden. Dit om te voorkomen dat het te druk was. Gevoelsmatig precies het tegenovergestelde van gebruikelijke inzet van PR en Communicatie om juist deelnemers te werven.

Ruimte voor jongeren

Momenteel lopen er verschillende trajecten waar R-Newt een kans ziet om juist nu te investeren in perspectief voor kwetsbare jongeren en op deze manier te werken aan positieve rolmodellen in de verschillende wijken. In verschillende wijken wordt nagedacht over invulling van nieuwe “wijkpanden”. Voorbeelden hiervan in Tilburg zijn het pand op het Verdiplein dat momenteel door ForwArt in gebruik is, het pand aan de Schiphollaan in Tilburg West, de kantine van KS Broekhoven in Tilburg Zuid, maar ook het pand van Jong Nederland in de Reeshof. Allerlei fysieke panden die, op verschillende wijzen, ingezet worden voor wijkinitiatieven en wijkbewoners. Hier volgen 2 voorbeelden van hoe we in 2020 zijn het voorsorteren op het creëren van ruimte (niet alleen fysiek, ook sociaal!) voor jongeren:

Doorbraakinitiatief Kapelmeesterlaan
Jongerenwerker Kareem vertelt:

Wat is het? "Het doorbraakinitiatief Kapelmeesterlaan is een onderdeel van de PACT-aanpak in Noord. Het initiatief kent drie facetten: fysiek, repressief en sociaal. R-Newt is met name actief in het sociale. Sociaal: Het sociale gedeelte is achter de voordeur komen. Met mensen in gesprek, kijken wat er leeft. Waar zitten de behoeftes. En daarop inspelen. Tegelijkertijd kijken we ook of we met de juiste hulpverleningsinstanties aan de kunnen slag gaan om snel en actief hulpverlening te kunnen aanbieden. Dus dat mensen niet 12 weken op een wachtlijst staan. Zo proberen we op sociaal vlak het juiste netwerk eromheen te verzamelen."

Wat is de rol van R-Newt? "Wij sluiten aan bij het sociale gedeelte. Wat me erg aantrok in de aanpak is dat er juist wordt afgeweken van protocollen, maar wordt gekeken naar wat er inhoudelijk speelt. Wie is het gezin, wat is er nodig individueel en collectief en hoe kunnen we daarop inspelen? Ook al moeten we afwijken van het ‘normale’. Daarin hebben we elkaar goed kunnen vinden en daar hebben we als R-Newt een nadrukkelijke rol. Wij willen vooral preventief kijken wat we kunnen doen. We kijken naar hoe we elkaar op sociaal vlak beter kunnen vinden. Daarin slaan we bruggen tussen de verschillende instanties en de praktijk. Tegelijkertijd zijn wij betrokken om te kijken wat leeft er bij de jeugd. Wie moeten we nog in beeld krijgen die eventueel bij andere instanties in beeld zijn. We zijn in het verleden ook wel een aantal keer betrokken geweest bij het fysieke gedeelte. Wil je een duurzaam project opzetten dan moet je de mening, de visie van de jeugd wel meenemen. Want als gemeente hoop je ook dat de jongeren als ze op een bepaalde leeftijd komen niet allemaal de gemeente verlaten, maar juist blijven. Dat ze trots zijn om te wonen in de wijk waar ze opgroeien. Maar omdat het in de beginfase best wel lastig is en je hoge verwachtingen opgooit is de fase nog niet aangebroken waarin we doelgroep gaan betrekken. We doen het vooral met het netwerk."

Waar ben je trots op? "Ik ben er trots op dat Noord deze kans heeft gekregen. Ik denk dat er in Noord zoveel te halen is. Er wonen zoveel mensen met kwaliteiten en talenten. Het komt er nu weinig uit. Ik denk dat juist door al die projecten die er komen en de fysieke ruimtes die grond gaan geven aan het uiten van die talenten dat het meerwaarde gaat geven voor de bewoners. Het staat allemaal in de kinderschoenen. Het is geen sprint maar een marathon. " Wat wil je in 2021 bereiken? "Voor mijzelf, omdat ik ook op ondermijningsvlak betrokken ben: Ik ben benieuwd naar hoe we de lijntjes tussen partijen nog meer kunnen verkorten. Hoe kunnen we elkaar nog sneller vinden? Dat we vanuit R-Newt sneller worden ingevlogen of sneller nog meer op het preventieve vlak kunnen gaan zitten. Bijvoorbeeld met een casus, dan is de stront al aan de knikker en dan is onze rol dermate minimaal omdat er vanuit hulpverlening moet ingezet worden of vanuit repressieve kant. Hoe kunnen we elkaar op voorhand al vinden? Er moet juist geïnvesteerd worden op preventief vlak. Dat betekent dat we nog meer aanwezig moeten zijn in de buurt. Betekent ook dat we moeten leren als partners elkaar beter te benutten. Dat is het doel voor 2021."

Een ander initiatief rondom perspectief en kansen is dat van ForwArt. R-Newt voert daarin een extra opdracht uit in samenwerking met andere partners in Noord. Onder de link hieronder vertelt jongerenwerker Chiara over ForwArt en de rol van jongerenwerk daarbij.

Huis van de wijk Reeshof
Jongerenwerker Katie vertelt:

Wat is het? "Het huis van de wijk is een initiatief waarin bewoners uit Oud Reeshof een plek krijgen, voor de wijk. Het is de bedoeling dat alle bewoners daar gebruik van kunnen maken. Dat doen we met Reeshof en Co en Sjef (van der Klein, buurtondersteuner van ContourdeTwern). En verder allemaal bewoners. Heel de wijk is betrokken, ook basisscholen. R-Newt zit in de adviesgroep die nadenkt om het te realiseren. En is aangehaakt vanuit het jongerenwerk. Hoe zorgen dat jongeren zich welkom voelen en dat het huis van de wijk ook aantrekkelijk is. Het is de bedoeling dat ook jongeren op den duur gaan meebeslissen."

Wat is de rol van R-Newt? "Mijn rol is die van verbindende factor. Om jeugd mee te laten denken: door meningen op te halen en door te doen. Vooral dat laatste. Zodat jongeren niet elke vergadering bij hoeven te wonen. Het pand was oorspronkelijk van Jong Nederland. Jong Nederland wilde het pand wel van de hand doen, maar dan moest er ook wel rekening gehouden worden met jonge mensen. R-Newt bewaakt dat niet alleen voor kinderen maar voor de gehele jonge populatie. In april wordt het gebouw plat gegooid en in november willen ze open. Ik heb er wel met jongeren over nagedacht. Maar ik wacht met het actief betrekken tot er een concrete taak is. Anders duurt het te lang voor jongeren. Als je het huis van de wijk een succes wilt maken dan moet je er alles omheen ook meenemen. Dus ook de speeltuinen en de scholen. Niet alleen naar binnen kijken en met het huis bezig zijn maar ook naar de omgeving kijken. We hebben het bijvoorbeeld gehad over een geluidsdichte ruimte zodat de omgeving geen last heeft als er muziek wordt gedraaid. Als je dit pas gaat bedenkt als het huis af is, dan gaat dit niet helpen." Waar ben je trots op? “Ik werk nu 1 jaar in de Reeshof en ik heb geïnvesteerd op het leren kennen van de jongeren en partners hier in de wijk. We investeren sowieso veel op presentie, zodat jongeren ons leren kennen en ons kunnen benaderen als er wat is. Het meest trots ben ik op dat ik steeds beter vindbaar ben. Mijn doel is dat als mensen aan jongeren denken: ik bel Katie. Ik heb daar als nieuwe jongerenwerker een goede basis kunnen leggen. Het is een investering die tijd nodig heeft en dat doen we. Bijvoorbeeld in de Breukelentuin. En ik heb vele klassen leren kennen. We doen nu meidensport voor de 5 basisscholen die in dat gebied zitten. In mei start het oppasdiploma weer. We zijn actief bezig. Het heeft niet stil gelegen door Corona. Ik probeer de jongeren ook online te betrekken. Ik laat ze via insta meedenken met de posts en de polls. Dat online deel wil ik ook nog verbreden.“ Wat wil je voor 2021 bereiken? “Ik hoop dat we een toffe samenwerking hebben met bewoners in de buurt. Waarin jongeren een stem hebben. Ik hoop dat ik tegen die tijd een goede basis heb kunnen leggen voor jongeren zodat ze zich er ook welkom voelen (in het huis). Bijvoorbeeld dat er verbinding met de keuken is. Dat het ook samen kan ipv alleen maar langs elkaar. “

R-Newt Programmalijn

Jongeren doen het zelf

In het kort

Jongeren activeren en laten participeren: wij noemen dat Social Do It Yourself. Jongerenwerkers krijgen jongeren, en zeker ook de moeilijk bereikbare of ongemotiveerde jongeren, aan de slag!

Social DIY hebben we rigoureus uitgebouwd: we draaiden de proeftuin Kiss the Future binnen het daarvoor speciaal ingerichte ZonMW programma Maatschappelijke Diensttijd. In 2020 hebben we dit doorontwikkeld naar Next Up. Voor- en door jongerenactiviteiten blijven onze aandacht verdienen. Niet alleen vanuit het MDT programma, maar ook de ‘kleine’ inzet door jongeren.

Wat zien we?

Ondanks de verwarrende tijden waar we in zitten, gingen de jongeren zichzelf uitdagen om nieuwe dingen te verzinnen wat ze wel konden doen. Ook lieten de jongeren meer én sneller van zich horen. Via verschillende activiteiten hebben we ingezet op de eigen kracht, het talent van jongeren, jongeren doen het zelf! De afgelopen jaren zien we dat het percentage activiteiten waar we hebben ingezet op de eigen kracht van jongeren is toegenomen.

Zomerinzet Onze activiteiten kennen een hoog participatie gehalte. Met name in de zomer hebben we hoog ingezet op meedoen door jongeren.

Revolt Revolt is een jongerenpanel waar jongeren hun ideeën (digitaal) samen met behulp van video meetings en enquêtes kunnen delen. Dit met als doel om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan gemeenten, organisaties en bedrijven over topics die jongeren belangrijk vinden. We willen dat jongeren serieuze inspraak krijgen en eindelijk eens mee gaan beslissen over dingen die zij belangrijk vinden. De ingebrachte ideeën van jongeren richtte zich met name op corona-maatregelen, politiek ten aanzien van corona, rellen, kansen en noodkreet van jongeren.

Ramadan in Tilburg West Ramadan is de maand van bezinning, verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. In Tilburg West grepen de jongerenwerkers en kinderwerkers van R-Newt en R-Newt kids samen met de kinderen en jonge vrijwilligers uit de buurt de maand aan om iets te doen voor de ouderen in de wijk. Op vier donderdagen kookten ze en brachten ze maaltijden rond bij zo’n vijftig ouderen per week. En dat werd in coronatijd meer dan gewaardeerd.

West, Tilburg Noord en Tilburg Zuid (Groenewoud)

Zomerkansen in de PACT-wijken

Gedurende 3 weken van de zomervakantie is in iedere PACT-wijk een programma georganiseerd voor jeugd in de leeftijd van 8 tot 13 jaar door de jongerenwerkers van R-Newt. Zij hebben de samenwerking gezocht met R-Newt Kids, Buurtsport en IMW Tilburg. Jongeren vanaf 13 jaar hadden een rol in de organisatie, en namen ook deel aan een aantal onderdelen. In 3 wijken in Tilburg (west, noord en zuid) loopt de PACT–aanpak om ongelijkheid te verminderen. Juist in deze wijken zien we de gevolgen van corona.

Achterstanden zijn tijdens de epidemie vergroot en de tweedeling neemt toe. Specifiek voor deze drie wijken hebben de Gemeente Tilburg en de Taskforce Kindermishandeling R-Newt gevraagd kartrekker te zijn in een aanvraag bij de Augeo-Foundation om in deze drie wijken een integraal zomerprogramma voor kinderen aan te kunnen bieden.

R-Newt Programmalijn

Maatwerk

In het kort

R-Newt normaliseert jongeren in zeer kwetsbare situaties op persoonlijke en maatschappelijke factoren. Dat doen we niet alleen. Maar bijvoorbeeld in de Hotspot. De Hotspot is een netwerksamenwerking in Tilburg. Door inzet van domein overstijgende expertise zoeken 7 organisaties, waaronder R-Newt wekelijks, vanuit een tafel in V39, naar (duurzame) creatieve oplossingen voor hardnekkige problemen zowel binnen als buiten de zorg- en hulpverlening.

Wat zien we?

Juist in 2020 (corona en vele partijen in de eerste en tweede lijn zijn noodgedwongen meer op afstand) is de vraag van jongeren naar ondersteuning toegenomen. Doordat gezocht wordt naar mogelijkheden om vragen op te vangen en te 'normaliseren' in het voorveld ontwikkelen we door. De vraag wordt naast groter ook complexer soms. We hebben intern een stevige structuur ontwikkeld waarbinnen we snel schakelen met het netwerk waar nodig (zoals de Hotspot en het experiment van gemandateerd aanmelden bij de Toegang).

Het R-Newt ondersteuningsteam

Het ondersteuningsteam biedt expertise en kennis op het gebied van individuele ondersteuning. Het ondersteuningsteam maakt jongerenwerkers wegwijs binnen de bestaande netwerken en biedt consultatie en begeleiding voor jongerenwerkers die vragen hebben over individuele trajecten met jongeren. Passend bij de jongerenwerker en de casuïstiek waar de vraag over gaat worden routes uitgestippeld, aangepakt en meegedaan. Zij zijn ondersteunend aan de jongerenwerkers in de wijk, kunnen indien nodig bijspringen bij individuele begeleiding en/of het contact met het netwerk leggen. Zij zijn er ook om signalen vanuit jongerenwerkers en jongeren te bundelen en aandacht voor te vragen binnen de netwerken binnen de regio. Hierbij versterken zij de herkenbaarheid en de positionering van de jongerenwerker binnen de netwerken. Daarnaast kan het ondersteuningsteam opschalen naar netwerkpartners en aanspraak maken op maatwerkvoorzieningen om hiermee te proberen een doorbraak te creëren. Het ondersteuningsteam richt zich op individuele ondersteuning van jongeren, de ondersteuning van collega's bij casuïstiek en het vinden en volgen van passende routes richting zorg en op thema’s als huisvesting, onderwijs, werk. Daarnaast wordt er door het ondersteuningsteam gekeken naar perspectief voor jongeren en hoe jongerenwerk R-Newt invloed kan uit oefenen op systemen door het delen van signalen en verhalen. Wanneer we spreken over de individuele ondersteuning, gaat het over de ondersteuning van jongeren binnen de diverse trajecten/projecten van jongerenwerk r-newt in de breedte. Het gaat hier om vragen over diverse leefgebieden en zowel lichte ondersteuningsvragen tot complexe problematiek.

Waarom is maatwerk zo belangrijk? In deze video vertellen we daarover

R-Newt Programmalijn

Inclusieve samenleving

In het kort

R-Newt werkt aan inclusie om iedereen een kans te bieden om mee te kunnen doen.

Wat zien we?

2020 stond in het teken van Corona. En zoals we al eerder vertelden, hebben jongeren daar last van gehad. Sommige jongeren kregen (nog) minder kansen, konden minder goed meekomen, of raakten buiten beeld. We hebben in 2020, naast onze presente en talentgerichte inzet richting jongeren, ongelooflijk geinvesteerd in de positie van jongeren op diverse tafels. Dat de impact van Corona op jongeren een belangrijk gespreksonderwerp was bleek ook uit het aantal artikelen waarin we verschenen. We delen er hier twee.

R-Newt Programmalijn

Veiligheid

In het kort

Door onze presente houding en te zijn waar jongeren zijn (dus ook op straat!) hebben jongerenwerkers de hanglocaties goed in beeld. Mocht er sprake zijn van overlast, dan is R-Newt er snel bij. Bij vroegtijdig acteren op (aankomende) overlastsituaties komt het aan op snelheid en de juiste informatie. Onze ervaring is dat wanneer we met de juiste informatie snel inzetten, wij complexe overlastsituaties voor zijn.

Dat we preventief locaties in beeld hebben, dat is te lezen en te zien bij het onderdeel present werken hierboven. In de kerngegevens verderop is te lezen hoeveel locatiebezoeken we aflegden en hoevaak we daarbij jongeren tegen kwamen.

R-Newt+

Overlastmeldingen en locaties  

In 2020 is het aantal overlastmeldingen gestegen. Dit heeft voornamelijk te maken met Corona. Er werden veel meer corona gerelateerde meldingen gedaan door burgers als het gaat om samenscholingen en sporten in de buitenruimte. Mensen waren veel meer in huis (thuis werken) en meldden vaker overlast van jongeren in de openbare ruimte. Scholen waren grotendeels dicht. Handhaving en politie hanteerden de regelgeving strak en jongeren zochten vaker alternatieve hangplekken, steeds vaker ook aan de randen van de stad. Doorgaans waren dat geen locaties die R-Newt kende als ‘chill’ plekken voor jongeren, maar vooral plekken om uit het zicht te staan. Vanuit het informatie gestuurd werken hebben wij, ook in coronatijd, het straatwerk kunnen uitvoeren binnen de regelgeving die er op dat moment was. Om in contact te blijven met jeugd, de regelgeving uit te leggen en vooral om kwetsbare jongeren in het oog te houden. Dat ging om jongeren waar al zorgen over waren en soms op verzoek van ketenpartners die niet in de directe uitvoering aan het werk waren vanwege corona.

Jeugdgroepen  

In 2020 heeft R-Newt+ actief deelgenomen aan de uitvoering van plannen van aanpak op jeugdgroepen. Er zijn op basis van zorgsignalen en overlastmeldingen gesprekken geweest met jongeren die opvielen in de stad waar het gaat om zorg en overlast. We voerden thuis gesprekken (huisbezoek), maar er waren ook gesprekken aan het politiebureau. Waarin de politie en R-Newt+ integraal het gesprek hadden en waar ook oog was voor de verschillende leefdomeinen en zorgen die er lagen.

In 2020 waren er 3 geprioriteerde jeugdgroepen. R-Newt+ had een actieve deelname bij de projectgroepen, waar de analyses en plannen van aanpak gemaakt worden. We zien doordat het gehele netwerk steeds meer is ingericht op vroegsignalering en het beter verknopen van informatie dat we kwetsbare jongeren eerder in beeld hebben. Hierdoor is er ook eerder zicht op buurtnetwerken die overlastgevend/ licht crimineel zijn. In 2020 zijn er op 15 groepjes afstemming en concrete acties uitgezet, integraal met de ketenpartners onder regie van de gemeente Tilburg.

Werkwijze  

In 2020 heeft de gemeente op verzoek van R-Newt+ en werkwijze uitgerold, waarbij jongeren in beeld worden gebracht die stedelijk voor komen bij jeugdoverlast. Nu zagen we dat vaak dezelfde jongeren door de hele stad betrokken waren bij overlast, maar niemand had daar echt beeld op, behalve R-Newt+. De insteek hierbij is dat jongeren sneller in beeld komen en dat er integraal via de jongerentafels een gesprek met de jongere en ouders gevoerd kunnen worden. Er wordt dan vooral gekeken naar een dagbesteding en een vrijetijdsbesteding. Wij zien vooral bij deze jongeren dat er op 1 of meerdere leefdomeinen problemen zijn. Dat zorgt ervoor dat een jongere vaak doelloos en overlastgevend op straat aanwezig is. Vanuit dat gesprek bekijken wij wat er nodig is en met welke partners wij er voor kunnen zorgen dat er aan problematieken zoals een dagbesteding gewerkt wordt.

We zien als R-Newt+, omdat we vertegenwoordigd zijn aan alle jongerentafels, dat we elke jongerentafel wel advies geven, maar vooral ook onderdeel zijn van vervolgacties en inzetten. Bijvoorbeeld met het in beeld brengen van jeugdgroepen, analyses, maar ook combi gesprekken met jeugd, politie en hun ouders (huisbezoeken) om bepaald gedrag te laten stoppen.

Citycoaches

Sinds april 2020 zijn de Citycoaches geïnstalleerd. Citycoaches zijn ‘oud’ jongeren, kennen de wijken, het buurtnetwerk en zijn een positief rolmodel voor de jongeren in de wijken.

Ze werken in Noord/ Oud-Noord en West/Zuid. Op basis van de hotspots bezoeken zij locaties in de verschillende gebieden. Het netwerk is enthousiast om op deze manier (oud) jongeren in te zetten. Er is in de wijken Noord en West gebruik gemaakt van de inzet van Citycoaches door politie bij overlastmeldingen jeugd. Daarnaast zijn in 2020 de citycoaches ook ingezet na aanhoudende overlast aan de Piushaven.

Het project is uitvoerig geëvalueerd met gemeente, politie en handhaving. Hier kregen wij een groot compliment over de inzet van de Citycoaches.

R-Newt+ in cijfers

2.034

overlast-meldingen

waarbij inzet is geweest (CMP en Politie).

60

R-Newt+ adviezen

R-Newt+ zet vooral in in het voorveld, dat betekent dat R+ op basis van signalen en meldingen al vroegtijdig inzet op locaties en groepen, hierdoor voorkomen we dat een zwaardere inzet op een later moment nodig is.

Noord en West

zijn met groepen aan de slag gegaan met de nieuw uitgewerkte werkwijze Mate van de Straat Light.

8

R-Newt+ trainingen

60 jongerentafels

Voorheen verzorgden wij het voorzitterschap. Dat is nu meer zuiver in rolverdeling na de evaluatie met gemeente en netwerk. De regie ligt bij de gemeente, inhoud en uitvoering ligt bij R-Newt.

R-Newt en R-Newt Kids

Samenwerking en overleggen

R-Newt en R-Newt Kids werken in Tilburg samen met verschillende organisaties op het vlak van zorg, onderwijs, netwerk in de wijk, veiligheid, cultuur, ondernemers, werkgelegenheid.  

Feride vertelt: “We hebben goed contact met scholen in Noord. Zo werken we intern op het Cobbenhagen College Mavo. Samen met een pedagogisch medewerker van de school hebben we er een gecombineerde aanpak ingebed. Zo houden we de lijntjes kort en staan we in direct (preventief) contact. Veel meiden die we er zien komen al naar onze activiteiten, de school is dan ook een vindplek voor ons. Met een groep jongeren van het Cobbenhagen College hebben we zelfs een denktank opgezet. We toetsen nieuwe initiatieven aan hun behoeftes en wensen.” 

Kerncijfers

659

Unieke locaties, die we actief bezoeken en monitoren

28.338

Locaties bezocht

34.467

Jongens aangetroffen

9.814

Meiden aangetroffen

217

Trajecten

Enquete onder jongeren

In de coronaperiode zette R-Newt twee keer een enquête uit onder de doelgroep. Het doel: inzicht krijgen in hoe jongeren de coronaperiode afgelopen zomer beleefden, waar ze behoefte aan hadden en wat de anderhalvemetersamenleving ze gebracht heeft.

In totaal vulden een kleine 100 jongeren de enquêtes in. Ongeveer de helft van de jongeren gaf aan bang te zijn zich te gaan vervelen en elf jongeren vertelden dat ze zich deze zomer (weleens) eenzaam voelden. Opvallende antwoorden op de vraag wat de anderhalvemetersamenleving jongeren gebracht heeft zijn onder meer: meer rust, stress, verveling en frustratie.

Belangrijke thema’s die deze zomer onder jongeren leefden, waren vrije tijd (65%), ontwikkeling (60%), muziek (57%), dromen & kansen (55%) en sport (52%). De helft van de jongeren gaf aan eventueel mee te willen doen aan ons project Next Up, waarbinnen ruimte is de ideeën van jongeren tot uitvoering te brengen. R-Newt stelt hiervoor begeleiding en budget beschikbaar.

50% van de jongeren is bang zich te gaan vervelen

Klanttevredenheid

89.7% is van onze ondervraagde partners is tevreden tot erg tevreden over de samenwerking met R-Newt

96.9% van de ondervraagde jongeren is tevreden tot erg tevreden over het contact met de jongerenwerker

"Ik ben het meest tevreden over dat we nog steeds contact hebben met de begeleiders. In deze tijd is dat wel fijn als je met vragen zit en met problemen, dat je altijd bij hen terecht kan."

- Jongere

"Jullie bieden ondanks alle beperkingen toch alternatieven aan de jongeren aan."

– Netwerkpartner

"Ze zorgen ervoor dat we toch nog bezig blijven door middel van activiteiten enzo ook al zitten we in een moeilijke periode."

- Jongere

"Een organisatie die dicht bij de doelgroep staat en waar het prettig mee samenwerken is."

– Netwerkpartner

"Zojuist het filmpje met de drillrap gezien. Mooi voorbeeld hoe jullie aansluiten op de actualiteit en de leefwereld van de jongeren."

– Netwerkpartner

"Ik kan altijd bij haar terecht. Ze is echt me vertrouwenspersoon."

– Jongere

R-Newt Training & Advies

In het kort

R-Newt Training en Advies is het expertisecentrum van het jongerenwerk R-Newt. Het team van R-Newt Training & Advies (T&A) bestaat uit jongerenwerkers die naast hun praktijk als jongerenwerker, geschoold zijn voor het geven van trainingen. Wij leveren kennis en expertise ten aanzien van verschillende maatschappelijke opgaven rondom jeugd. Dit doen we door de opgedane praktijkkennis om te zetten naar concrete methodieken, trainingen en advies(trajecten).

Wat zien we?

In 2020 kenden we een super start. In kwartaal 1 hadden we al 1/3 van de gestelde target binnen. Toen kwam corona. Dat vroeg direct om een flexibiliteit en paraatheid, ook vanuit T&A. Alle normale werkzaamheden werden stilgelegd om te doen wat moest en niet zozeer wat er in eerste instantie van je werd verwacht. Corona heeft de rest van het jaar gedrukt op de beweegruimte van T&A. Daar waar we deels online trainingen zijn gaan aanbieden, hebben we ook veel niet kunnen doen. Juist de kracht van onze trainingen zit hem in de fysieke aanwezigheid van een jongerenwerker. Die met zijn of haar antennes aan kan sluiten op de leefwereld van de doelgroep en vanuit die relatie aan de slag gaat met gedragsveranderingen.

Voor de langdurige opdrachten gekoppeld aan het school hebben we alternatieve inzet kunnen aanbieden. We zijn een vitaal beroep. Hierdoor konden we in contact blijven staan met studenten en leerlingen. In de lockdown bleek die inzet enorm waardevol zodat deze jongeren iet buiten beeld vielen. De trend van 2020 was de inzet van jongerenwerk op en rondom de school. Met name onderwijs initiatieven voor kwetsbare jongeren, waarin de jongerenwerker (met zijn unieke skills en vaardigheden) een bijdrage kan leveren in gestelde doelen. Steeds meer scholen vragen naar onze inzet om bij te dragen aan een veilig en sociaal leerklimaat

Vakopleiding In 2020 zijn we gestart met de vakopleiding Jongerenwerk. Een opleiding voor collega jongerenwerkers waarin we kennis en expertise met elkaar delen en onze vakmanschap onderhouden. In 2020 heeft het jongerenwerk en de jongerenwerker veel aandacht gekend in de maatschappij die onder corona gebukt ging. Duidelijk is te zien dat we nodig zijn, vooral in tijden waarin mensen zich via de normale wegen niet meer kunnen ontmoeten of uitten. Het vak willen wij koesteren, onderhouden, verbeteren, positioneren. Wij willen onze werkzame bestanddelen delen met andere professionals.

De informatie van R-Newt in Tilburg over 2019 terug lezen? Klik op de button hieronder.